House of Tomorrow Today in Sterksel

House of Tomorrow Today in Sterksel

HoTT staat voor House of Tomorrow Today. Het is in 2014 i.o.v. Jos Lichtenberg gerealiseerd als eigen woning, maar ook als demo en experiment. HoTT verenigt Active House-kwaliteiten en Slimbouwen-beginselen. Het ontwerp is van KAW/e uit Eindhoven.

HoTT laat de stand der techniek zien op het gebied van gezond binnenklimaat, decentrale energieopwekking en bouwprocesinnovatie. Met bijna 100 m2 PV wordt genoeg gratis stroom opgewekt voor de warmtepomp (lucht-water) en dus de verwarming en koeling van de woning, voor het huishoudelijk gebruik en voor elektrisch rijden.

Voor het warm tapwater zijn zes collectoren geplaatst. Deel van het koelsysteem is de vloer maar ook het natuurlijke ventilatiesysteem, waarbij naast mechanische en gereguleerde toevoer ook de dakvensters een rol spelen. Daarnaar is in de woning uitgebreid onderzoek gedaan. De typische Active House kenmerken komen tot uiting in een hoogwaardige ventilatie en dus de luchtkwaliteit, het rijkelijke daglicht, het contact met buiten en het gebruiksgemak.

HoTT heeft een energieoverschot op jaarbasis zonder concessies te doen aan comfort en gezondheid. HoTT scoort dus ook zeer goed in de Active House radar en daarnaast ook andere duurzaamheidsinstrumenten zoals GPR-gebouw. HoTT omvat tevens vele innovaties die destijds i.s.m. leveranciers in dit project zijn gedemonstreerd, bijvoorbeeld i.r.t. domotica, arbotechniek, een low embodied energy brick, een aorta met demontabele afdekking, etc.

Op basis van dit project wordt momenteel gewerkt aan een commerciële opschaling op basis van Houtskeletbouw. Jos Lichtenberg realiseert daartoe in 2020 HoTT 2.0.

Foto’s: Dick Holthuis Photograpy

Sluit Menu

[oceanwp_library id=”5785″]