Twee maanden geleden schreef ik gefrustreerd over de lange wachttijden voor bijna alle zaken die ik nog moest regelen voordat ik kon beginnen met de bouw van mijn woning. Inmiddels is september voorbij en duurt het nog maar twee weken voordat mijn (tijdelijke) water en elektra aansluiting zullen worden aangelegd. En dan ineens blijkt er nog van alles geregeld te moeten worden!
Omdat de vorige aannemer waarmee ik contact had gezocht niets meer van zich liet horen, ging ik op zoek naar een ander. Deze heb ik gevonden in Hoedbouw. Maar omdat de crisis in de bouw nu echt voorbij lijkt te zijn, is het ook hier druk, waardoor deadlines zich verontrustend snel aankondigen. Om mogelijke schade en hinder te voorkomen, wil ik het liefst dat alle graafwerkzaamheden achter de rug zijn als het water en de elektra worden aangesloten. Sowieso moet er een (tijdelijke) waterput komen en een (bouw) meterkast. Effectief betekent dit dat ik komende week móet gaan graven om vertraging te voorkomen.
Wat de planning op scherp stelt is het feit dat we nog steeds over de begroting praten en harde contracten nog niet getekend zijn. De grondwerkzaamheden worden daarom nu even los getrokken van de rest van het contract, zodat die alvast uitgevoerd kunnen worden. Hetzelfde geldt voor de fundering. Het beton heeft een periode van uitharding nodig, en die tijd kan ook gebruikt worden om de rest van de werkzaamheden verder uit te zoeken.
Mijn begane grond zou volgens planning in kanaalplaten worden uitgevoerd. Echter, als nou blijkt dat de wachttijden daarvoor wel erg lang zijn, kan ik nog uitwijken naar ribcassettevloeren, die een minder lange levertijd hebben. Als ik daarvoor kies moet de constructeur wel weer nieuwe berekeningen maken, die ook weer met de gemeente overlegd moeten worden. En zo draait de klok weer een rondje.
Ondertussen zit ik niet stil op andere vlakken. Komende maand heb ik een overleg gepland waarbij ik alle partijen die een relatie hebben met het binnenklimaat van mijn woning, Velux, Duco, Navos, De Witte De Witte, BeNext, Solrif, en Klimaatbouw, tegelijk om tafel heb om het installatieconcept van mijn woning te bespreken. Door iedereen tegelijk bij elkaar te zetten kunnen alle partijen reageren op elkaars rol en producten/technieken, met als doel een optimale afstemming van de afzonderlijke onderdelen. Dit leidt tot minder problemen en beter functioneren van alle installaties als geheel.
De afgelopen week heb ik gesproken met GEP, specialist in regenwatersystemen. Water is een schaars goed en het is belachelijk dat we drinkwater gebruiken om onze toiletten door te spoelen, kleren te wassen of planten water te geven. Regenwater dat op mijn dak valt vang ik daarom straks op in een groot opslagvat in de tuin en gebruik dit via een separaat leidingsysteem voor functies waar geen drinkwater voor nodig is.
Tenslotte heb ik ook nog een beetje lopen stoeien met de Velux daylight visualizer. Dit is een gratis programma waarmee de (dag)lichttoetreding in een gebouw kan worden berekend en visueel worden gepresenteerd. Daglicht is belangrijk voor een goed welzijn, en speelt een belangrijke rol in het ontwerp van mijn woning. De Active House Specificaties onderscheiden vier niveaus van kwaliteit voor daglichttoetreding in een woning, onderverdeeld in twee aspecten: de daglichtfactor en de beschikbaarheid van direct zonlicht. Om de hoogste score (niveau 1) te behalen moet de gemiddelde daglichtfactor in de belangrijkste leefruimten boven de 5% liggen, en moet minimaal één van de belangrijkste woonruimte van de lente tot herfst minimaal 10% van de verwachte zonne-uren direct zonlicht kunnen ontvangen. Bovenstaande afbeelding laat de berekende scores zien voor de daglichtfactor.
Ondanks dat ik heel bewust voor veel daglicht heb ontworpen, is het toch ook wel een geruststelling om te zien dat mijn aannames op basis van ervaring en inzicht leiden tot het hoogste prestatieniveau op basis van de berekeningen.
Als het goed is was dit het laatste blog voordat de bouw fysiek zal beginnen op mijn kavel. Ik kan niet wachten om de symbolische eerste schep in de grond te steken. Volgende keer een foto erbij, goed?
Bas Hasselaar is projectmanager bij SBRCURnet en is momenteel bezig met de realisatie van een eigen Active House in Den Haag.