Je bekijkt nu Active House blog Bas Hasselaar deel 42: Leren wonen in energieneutrale woning

Active House blog Bas Hasselaar deel 42: Leren wonen in energieneutrale woning

  • Bericht auteur:

Het is nu net november, wat betekent dat ik nu vier maanden in mijn nieuwe Active House woon. En hoewel mijn huis nog steeds niet helemaal af is (de laatste loodjes wegen altijd het zwaarst), woon ik met veel plezier en begin langzaam te beseffen wat het betekent om in een zeer energiezuinige woning te leven.

Omdat ik midden in de zomer in mijn woning trok had ik in de eerste maanden geen enkele behoefte aan kunstlicht. Mijn woning is binnen licht als het buiten licht is door de grote hoeveelheid daglicht die ik binnen krijg. Een kwaliteit waar ik rekening mee heb gehouden bij het ontwerpen van mijn woning, maar volstrekt onderschat heb hoe belangrijk die is gebleken. Pas toen het buiten begon te schemeren rond een uur of negen, ergens eind augustus, besefte ik dat ik toch echt wel lampen moest op gaan hangen.

Ik heb een doos led-lampen en led-spots besteld en de verlichting in de belangrijkste ruimtes van mijn huis van led-verlichting voorzien. Via mijn BeNext domoticasysteem kan ik alle lampen aansturen en tevens zogenaamde scenes aanmaken, zodat ik met 1 druk op de knop alle lampen uit kan doen omdat ik naar bed ga, de lampen in de woonkamer en eetkamer kan dimmen om wat sfeer te creëren, of juist alle lampen laten knipperen en brandalarmen laten afgaan omdat de bewegingsmelders ongewenste gasten hebben opgepikt als ik niet thuis ben.
Ik kan ook het energieverbruik van mijn woning monitoren. Iets dat ik regelmatig doe omdat ik nu ook de opwekking van mijn PV-dak kan monitoren. Ik vind het interessant om inzicht te krijgen in hoeveel energie de verschillende onderdelen van mijn woning gebruiken. Zo weet ik nu dat mijn DucoBox Focus maximaal 80 W trekt als de ventilatie volop draait, dat mijn DucoBox wtw warmtepomp maximaal 500 W, en dat mijn eettafellamp max 32 W verbruikt omdat die uit 8 dimbare leds van 4 W bestaat.

Maar laatst was ik toch in verwarring. Het was avond, ik was thuis met mijn kinderen en op mijn app zag ik dat ik ruim 500 W opnam uit het net, maar dat mijn warmtepomp uitstond. Ik snapte er niks van. 500 W is best veel (voor mijn woning althans, voor de meeste huizen valt het reuze mee). De tv was uit, wasmachine en afwasmachine uit, buffervaten op temperatuur, alleen verlichting stond aan. En toch 500 W. Totdat ik me realiseerde dat de verlichting op de slaapkamers nog uit reguliere halogeen spots bestond. Om te testen deed ik de lamp op mijn slaapkamer uit. Direct zakte mijn elektriciteitsverbruik naar 300 W. Lampen op de kamer van mijn kinderen uit en het stroomverbruik zakte naar 80 W. Opgelucht haalde ik adem, ik snapte wat er aan de hand was. En tevens licht geschrokken over de realisatie hoeveel energie niet-led verlichting gebruikt. Die zullen binnenkort dus ook vervangen worden.

Verder ben ik mezelf aan het aanleren om apparatuur die relatief veel energie verbruikt, zoals een wasmachine, droogtrommel, afwasmachine, overdag aan te zetten. Voorheen draaide ik die altijd ’s nachts; ik zette ze aan voordat ik naar bed ging om gebruik te maken van dal-tarief elektriciteit. Nu echter zet ik ze aan voordat ik de deur uit ga ’s morgens naar mijn werk, om gebruik te maken van de stroom die ik zelf opwek. Ik heb de gordijnen van mijn Velux ramen nu zo ingesteld dat ze automatisch om 18:00 uur naar beneden gaan (het is toch al donker dan) en om 7:00 uur weer omhoog. Dit om warmte binnen te houden en zo energie te besparen. Straks, als mijn domoticasysteem helemaal is aangelegd en ingeregeld zal ik nog verder kunnen gaan door overdag, als ik zelf energie opwek, de warmtepomp mijn buffervaten te vullen met warm water, om vervolgens ’s avonds uit te schakelen. Zo kan ik optimaal gebruik maken van de energie die ik zelf opwek.

Eén ding waar ik sinds een week naar uitkijk is het aansluiten van mijn verwarming. Op het moment van schrijven, in de eerste week van november, begint het toch wat fris te worden in huis. Het heeft gestormd afgelopen weekend en buiten was het overdag maximaal 12 graden. Ik was het hele weekend van huis, waardoor er ook geen interne warmtebronnen waren (mijn eigen lichaamswarmte, die van mijn kinderen, koken, verlichting, etc). De temperatuur binnen is daardoor inmiddels gezakt tot een krappe 17 graden. Over een week zal de verwarming aangesloten worden. In de tussentijd moet ik even ervaren hoe koud het werkelijk gaat worden, en desnoods met een elektrische kachel (of mijn oven) een beetje bijstoken als de zon het laat afweten.

Tot die tijd heeft met name mijn vriendin het een beetje fris. Mijn kinderen hebben nergens last van en ik merk het ook pas op het moment dat ik stil op de bank zit met een boek. Met een dekentje erbij is het nog prima uit te houden.

Bas Hasselaar is werkzaam als Adviseur Bouwfysica & Duurzaamheid bij DGMR en te bereiken op bha@dgmr.nl.

PRIVACYVERKLARING

Stichting Active House Nederland, gevestigd te Delft (KvK-nummer 59579455) is verantwoordelijk voor de verwerking van persoons- en/of bedrijfsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring.

Contactgegevens
Postbus 328
4190 CH Geldermalsen
email: info@activehousenl.info

Persoonsgegevens die wij verwerken
Active House verwerkt uw persoons- en/of bedrijfsgegevens omdat u deze zelf aan ons verstrekt: bedrijfsgegevens, voor- en achternaam; adresgegevens; e-mailadres; telefoonnummer; KvK nummer;

Bijzondere en/of gevoelige persoons- en/of bedrijfsgegevens die wij verwerken

Active House verwerkt uw persoons- en/of bedrijfsgegevens voor de volgende doelen
• Partner worden van Active House
• Afhandelen van uw betaling als partner
• Inschrijven voor de Nieuwsbrief via Mailchimp
• U te kunnen bellen of e-mailen indien dit nodig is om onze dienstverlening uit te kunnen voeren

Geautomatiseerde besluitvorming
Active House neemt niet op basis van geautomatiseerde verwerkingen besluiten over zaken die (aanzienlijke) gevolgen kunnen hebben voor personen. Het gaat hier om besluiten die worden genomen door computerprogramma’s of -systemen, zonder dat daar een mens (bijvoorbeeld een medewerker van Active House tussen zit. Active House gebruikt Wordpress als CMS-systeem.

Hoe lang we persoonsgegevens bewaren
Active House bewaart uw persoonsgegevens niet langer dan strikt nodig is om de doelen te realiseren waarvoor uw gegevens worden verzameld. Zodra U uw partnerschap beëindigt, verwijderen we uw accountgegevens. Zodra u de nieuwsbrief opzegt, verwijderen wij uw emailadres uit Mailchimp.

Delen van persoonsgegevens met derden
Active House verstrekt uitsluitend aan derden en alleen als dit nodig is voor de uitvoering van onze overeenkomst met u of om te voldoen aan een wettelijke verplichting. Het gaat hierbij met name om de uitwisseling van gegevens tussen Active House en Mailchimp voor het versturen van onze Nieuwsbrief.

Cookies, of vergelijkbare technieken, die wij gebruiken
Active House gebruikt alleen technische en functionele cookies. En analytische cookies die geen inbreuk maken op uw privacy (Google Analytics). Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en uw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren. U kunt zich afmelden voor cookies door uw internetbrowser zo in te stellen dat deze geen cookies meer opslaat. Daarnaast kunt u ook alle informatie die eerder is opgeslagen via de instellingen van uw browser verwijderen.

Gegevens inzien, aanpassen of verwijderen
U heeft het recht om uw persoonsgegevens in te zien, te corrigeren of te verwijderen.
Daarnaast heeft u het recht om uw eventuele toestemming voor de gegevensverwerking in te trekken of bezwaar te maken tegen de verwerking van uw persoonsgegevens door Active House en heeft u het recht op gegevensoverdraagbaarheid. Dat betekent dat u bij ons een verzoek kunt indienen om de persoonsgegevens die wij van u beschikken in een computerbestand naar u of een ander, door u genoemde organisatie, te sturen.

U kunt een verzoek tot inzage, correctie, verwijdering, gegevensoverdraging van uw persoonsgegevens of verzoek tot intrekking van uw toestemming of bezwaar op de verwerking van uw persoonsgegevens sturen naar info@activehousenl.info

Active House wil u er tevens op wijzen dat u de mogelijkheid heeft om een klacht in te dienen bij de nationale toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat kan via de volgende link:
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/contact-met-de-autoriteit-persoonsgegevens/tip-ons

Hoe wij persoonsgegevens beveiligen
Active House neemt de bescherming van uw gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Als u de indruk heeft dat uw gegevens niet goed beveiligd zijn of er aanwijzingen zijn van misbruik, neem dan contact op via info@activehousenl.info